De NL Micro:bit Challenge: 10 opdrachten in 10 weken

Tracher Event in the Netherlands

Afgelopen oktober heeft IT Randsteden een wedstrijd gestart www.microbitchallenge.nl waarbij er 10 opdrachten in tien weken dienen te worden uitgevoerd door deelnemende scholen in heel Nederland. Het doel van de wedstrijd is om leraren te inspireren om met de micro:bit op school te gaan werken en tegelijkertijd de vaardigheden te leren die nodig zijn.

De wedstrijd begint met een kick-off waar de basis van het gebruik van de micro:bit wordt uitgelegd en daarmee direct al duidelijk te maken dat de mogelijkheden oneindig groot zijn. Aan het einde van de dag keren de leraren huiswaarts met een doos vol micro:bits, batterijen etc., leermateriaal en aanvullende informatie. Met deze doos vol micro:bits kunnen ze aan de slag. Maar om de uitdaging nog groter te maken, ontvangt iedere deelnemende school tien weken lang, iedere week een nieuwe opdracht die met behulp van de micro:bit in de klas dient te worden opgelost. ‘Build your own electrical guitar’ for example, or "measure the temperature in the classroom for a period of time". Aan het einde van de week, wordt met behulp van social media het resultaat getoond en vergeleken met de andere deelnemers.

Om de problemen op te kunnen oplossen wordt er wel enige inventiviteit en creativiteit van de leerlingen verwacht. "Maar we weten uit ervaring dat dit geen enkel probleem is. Tot nu toe zijn er kleine groepen leerlingen geweest die met de micro:bit hebben kunnen werken en de reacties waren uitermate enthousiast. En bovendien waren we zeer verrast met de creatieve oplossingen die werden bedacht. Het resultaat was dat ze verder willen gaan met het gebruik van de micro:bit."

De micro:bit's, het lesmateriaal, het ondersteunende materiaal, de wedstrijden, etc. zijn allemaal herbruikbaar en kunnen door verschillende groepen gebruikt worden om op die manier het gebruik van de micro:bit in het educatieve programma van de scholen op te nemen.

Sinds de lancering van het initiatief hebben wij veel positieve reacties van leraren mogen ontvangen. Meer dan 300 scholen hebben zich geregistreerd voor meer informatie en binnen een week hebben 50 scholen zich ingeschreven voor de wedstrijd en het lijkt erop dat het maar blijft groeien.

Selecting this opens external content from our support system, which adheres to their privacy policy.