Finnish national micro:bit pilot

Innokas Network Logo

micro:bit logo

Suomi mukaan micro:bit pilottiin

Innokas-verkosto ja Micro:bit Foundation ovat sopineet yhteistyöstä, jossa viisikymmentä koulua otetaan mukaan kansalliseen BBC micro:bit pilottiprojektiin.

Pientä ja monikäyttöistä micro:bittiä käytetään tällä hetkellä viidessätoista koulussa ympäri Suomea. Kun projekti syksyllä käynnistetään, viisikymmentä koulua liittyy mukaan joukkoon, jonka tarkoituksena on kehittää ja jakaa uuteen opetussuunnitelmaan liittyviä ohjelmoinnin ja robotiikan käytäntöjä. Micro:bit Foundation organisaation toimitusjohtaja Zach Shelby selittää "pilottiprojektin avulla Innokas verkosto voi tutkia, miten opettajat ja oppilaat työskentelevät ja mikä on sopivin ikä micro:bitin käyttämiselle." Jokaisesta osallistuvasta koulusta koulutetaan kaksi opettajaa käyttämään micro:bittejä. Kurssi on kaksipäiväinen ja kouluttajina toimivat Innokas-verkoston opettajat. Kurssin suoritettuaan jokainen opettajapari saa koululle kaksikymmentä ilmaista micro:bit-sarjaa pilottia varten.

Finnish school class with micro:bits

Innokas-verkosto, jonka toimintaa koordinoi Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos, edistää digitaalisen teknologian käyttöä ja verkostoon kuuluu ympäri maan innokkaita opettajia. "Tämä on sitä, mitä micro:bit tarvitsee", sanoo Tiina Korhonen, Innokas-verkoston johtaja, "kattava ja aktiivinen opettajien tukiverkosto, joka auttaa käyttämään välineitä monipuolisesti."

Micro:bit Educational Foundation on riippumaton, voittoa tavoittelematon järjestö, joka perustettiin lokakuussa 2016 hoitamaan BBC micro:bit-projektia. Projektin on aloittanut Britannian yleisradioyhtiö BBC yhdessä 29 muun partnerin kanssa. Projekti lahjoitti miljoona micro:bittiä, yhden jokaiselle brittiläiselle 12-vuotiaalle. Brittiläisten tutkimusten mukaan tietokonetaitojen opettelu micro:bitin avulla on hauskempaa ja helpompaa ja 87% opettajista sanoi, että heidän oppilaansa oppivat koodaamista laitteen avulla. Zach Shelby toivoo, että jonain päivänä kouluilla ja opettajilla olisi käytössä yksinkertaisia välineitä koodaamisen ja robotiikan opettamiseen. Näin syntyisi positiivinen vaikutus tyttöihin ja poikiin, myös kaukana keskuksista.

Pieniä pilottihankkeita on jo pidetty muutamassa suomalaisessa koulussa. Lauri Parkkonen, luokanopettaja, joka toimii Joensuun Mediakeskuksessa ICT-ohjaajana ja on Innokas-verkoston kouluttaja, toteutti alustavan micro:bit-pilotin. Hän on pitkään odottanut laitetta, kuten micro:bit, jonka hän uskoo ratkaisevan kerralla monta käytännön ongelmaa. "Micro.bit on huokea, helppo käyttää ja monipuolinen", Parkkonen sanoo. "Se ei ole sidottu mihinkään tiettyyn alustaan, ja sitä voi ohjelmoida koodipalikoiden avulla JavaScript editorilla tai Pythonilla." Pilottiprojektissa Parkkonen käytti micro:bittiä ekaluokkalaisten kanssa ja integroi sisältöä kuvataiteisiin ja matematiikkaan.

Pääyhteistyökumppani Suomessa on Innokas-verkosto, lisäksi yhteistyökumppaneita ovat MeHackIt ja Etteplan, joka on sponsoroinut pilottia.